Optiek Vanhove steunt gehoorproject in Oeganda

Date

In oktober 2018 is Carine, medezaakvoerder bij optiek Vanhove, voor de eerste keer naar Oeganda vertrokken op vraag van Truus, een gepassioneerde gepensioneerde verpleegkundige die ondertussen een 10 tal jaren actief is bij het Saint Clare health centre te Ococia in het district Amuria. Naast een schooltje voor gehandicapte kinderen dat Truus heeft opgericht, voorziet zij ondertussen mee in tandzorg, diabeet en epilepsie project. In 2016 besloot Carine haar hoorcentra te verkopen en kwam ze opnieuw voltijds in de optiekzaak. De kans om in Oeganda samen met Truus  een kleinschalig gehoorproject op te starten, was iets waar zij absoluut geen nee tegen kon zeggen!

EN TOEN WAREN WE ER!

In eerste instantie gingen we in 2018 kijken welke gehoorproblematiek zich voornamelijk voordoet en in welke mate we de plaatselijke bevolking op langere termijn zouden verder helpen. Het eerste jaar stelden we vast dat er heel wat ouderen ook daar last hebben van ouderdom slechthorendheid. Deze hielpen we met gehoorapparaten. Daarnaast zagen we in alle leeftijd categorieën trommelvlies perforaties in combinatie met oorontstekingen dankzij het gebruik van: stokjes en kippenveren (!) om de oren te reinigen, motorolie om de oren te “smeren” en noem maar op. Ook heel wat dove of zeer zwaar slechthorende kinderen en jongeren die we niet onmiddellijk konden helpen, passeerden in het health centre. Het stond vast dat we ook voor hen op zoek zouden gaan naar een mogelijke oplossing. 

VERVOLG

2019 was het jaar dat we onze basis uitbreidden. De plaatselijke bevolking kreeg een zeer zwaar regenseizoen te verduren, waardoor de transport kosten om naar St Clare te komen enorm opliepen. Zo ontstond het idee, in samen spraak met de plaatselijke verpleegkundigen die meewerken aan het project, om volgende keer ook op verplaatsing te gaan. Gericht dorpen in het district bezoeken volgens de plaatsen waar de patiënten vandaan kwamen, dit altijd in overleg met het dorpshoofd! Ons hoofd zat vol plannen en toen was er… corona…

SENSIBILISEREN EN KENNIS TER PLAATSE

Ondertussen zijn we 2 jaar verder en is het zover: we gaan terug! De economische situatie in Oeganda is er niet op vooruit gegaan, de bevolking heeft het moeilijk, maar de mensen in het health centre en Truus, kijken uit naar onze komst. Een van de verpleegkundigen zal een opleiding krijgen via een van Carine haar contacten, waardoor het idee om de mensen zelf de problemen te laten aanpakken, meer vorm krijgt. En ja, de dorpen zullen bezocht worden. Er zijn plannen om iets uit te werken voor de kinderen en de jongeren, maar dit vraagt tijd. Het beloofd opnieuw een avontuur te worden, maar Carine is er klaar voor en hoe het loopt? Daarvan houden we jullie op de hoogte!

HET NIEUWE AVONTUUR 2022

16 november: Thuis na een prachtig avontuur, mooie verhalen bij en een project dat in goede handen is bij ons team ter plaatse: Amos en David. De werking in het health centre is geoptimaliseerd en we hebben verschillende subcounties bezocht om de mensen die zich moeilijker kunnen verplaatsen ter plekke te helpen. De insteek was anders maar enorm boeiend en een ongelooflijke ervaring! Zeer formeel voorgesteld en het officiële gastenboek mogen invullen: bijzonder!

De coördinator van het district ziet gelukkig het belang in om dit project verder te zetten en heeft zijn zegen gegeven aan Amos en David om dit in goede banen te leiden. 

De jongens kunnen rekenen op onze blijvende steun, voorzien van het nodige materiaal en back up waar nodig. Het zaadje is geplant en kan nu verder groeien.

Eyalama aan iedereen die dit mee heeft mogelijk gemaakt!

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Scroll naar boven